top of page
תמונת הסופר/תn feinholtz

באתי לעזרת חבר- סטוריטלינג עסקי פוגש AI

תכלס, אפשר פשוט להגיד ל-ChatGPT לכתוב את הסיפור ולסגור את הפינה, אבל לא זו המטרה.


אני באמת מאמין שהסיפור צריך להיות שלנו, במילים שלנו, עם היצירתיות שלנו, "האנשים הפשוטים". איפה בכל זאת ה-AI נכנס לתמונה? כטייס משנה, עוזר מהצד שמקצר תהליכים, מציע רעיונות לניסוחים, משדרג את האנגלית, עושה תחקיר זריז עבורנו ומאלץ אותנו לעבוד באופן אנליטי.


הנדסת פרומפטים היא עניין רציני שהולך ומשתכלל אבל בגדול עם רצף שאלות נכון אפשר להגיע ליופי של תוצאות שמקצרות את הדרך ואולי אפילו פותחות נתיב חדש לסיפור שלא חשבנו עליו.


אז הנה כמה עצות. חלקן מוכרות וחלקן אולי קצת פחות.

לצורך העניין דמיינו שאני מנהל מוצר או סטארטאפיסט שרוצה לבנות פיץ' על המוצר החדש שלו: סט חיישנים שיושבים במקרר, עוקבים אחרי מה שנכנס ומה שיוצא (כולל תאריכי תפוגה), יודעים להזמין באופן עצמאי מהסופרמרקט את כל מה שחסר על פי אפיון של הרגלי התזונה של הלקוח ואפילו להמליץ על מתכונים שמבוססים על מה שיש בבית. לא מהפכני, אני יודע, אבל אני רעב אז זה מה שיצא.


לא אכניס אתכם לכל רצף הפרומפטים ששיחקתי איתו אבל הנה כמה דגשים.

1- הגדירו לצ'ט מי הוא ומה מצופה ממנו.

("אתה מייק ואתה סטוריטלר עסקי. אתה תעזור לי לבנות פיץ' משקיעים לסטרטאפ החדש שלי. אם אתה מבין מי אתה ומה המשימה שלך תכתוב OK ונמשיך").

הערה – כל הדברים האלו עדיין עובדים הרבה יותר טוב באנגלית. אם לא קל לכם עם האנגלית (לאף אחד לא קל) עדיין מומלץ לצאת החוצה לגוגל טרנסלייט ולעשות קופי פייסט בתוך הצ'ט. זה שומר על ניסוחים מדויקים יותר.

2- בקשו מהצ'ט לתכנן תכנית עבודה. זה יעזור לכם לעקוב אחרי הפרטים ולאלגוריתם לעבוד באופן מסודר יותר. בשביל לעשות את זה כדאי לדעת מהם החלקים החשובים של כל פיץ' עסקי.

("אני עובד על סטרטאפ שיאפשר להזמין אוכל באופן אוטומטי כאשר מצרכים חסרים במקרר. כתוב מבנה לפיץ' שיכיל קטגוריות שונות: בעיה, מוצר, מתחרים, אפשרויות למודל עסקי ועוד")

3- תבקשו מהצ'ט לשאול אתכם שאלות. זה חשוב. במקום לתת לו להמציא דברים בעצמו תנו לו לחלץ מכם את כל מה שכבר יושב לכם בראש.

("אבקש ממך לכתוב את הפיץ' אבל לפני כן שאל אותי X שאלות לגבי המוצר שיעזרו לך לעשות עבודה טובה יותר"). כשאני ערכתי את הניסוי הוא שאל יופי של שאלות. ממש.

4- זה הזמן שלכם לתת את התשובות. זכרו, מדובר בטייס משנה אבל אתם מנווטים. אפשר להתייעץ לגבי אפשרויות לתשובות אם הוא שואל על משהו שלא חשבתם עליו (נניח אפשרויות למודל עסקי) אבל זה הזמן שלכם להתאמץ ולתת לו כמה שיותר מידע.

5- מכאן מתחילה הכתיבה והורסטיליות עצומה.

- עכשיו כתוב את הפיץ' כסיפור רציף.

- הוסף נתונים (ראו הערה על זה בהמשך).

- הכנס מימד אישי ותאר את הבעיה כבעיה של משפחה ספציפית.

- התחל בפתרון ורק אז הצג את הבעיה.

- כתוב גרסה נוספת אבל בטון הומוריסטי יותר.

- קצר את הגרסה האחרונה לגרסה של עד 250 מילים.

ועוד ועוד.

6- קחו את כל הגרסאות האלו, תראו מה מדליק אתכם, מה משרת אתכם ותכתבו גרסה שלכם. כזו שתתגלגל לכם טוב כשתדברו אותה או תתאים לאישיות שלכם כשתשלחו אותה כטקסט כתוב.


מילה על נתונים ואמינות. ChatGPT הוא מקום פופולרי לשחק איתו בכל מה שנוגע לכתיבת סיפור אבל כשזה מגיע לנתונים אני ממליץ בחום לדבר עם Bing של מייקרוסופט ואפילו יותר מזה להיכנס לאתר בשם Perplexity. להבדיל מGPT הם לא ממציאים נתונים סתם כי מתחשק להם וחשוב מכך הם נותנים רשימה של לינקים מהם הם דלו את הדאטה (זה מקצר זמן, מרחיב את היריעה ומאפשר לכם לוודא שהמקורות אכן מהימנים בעיניכם).


יש עוד המון אופציות והמון מנועי בינה מלאכותית (בכל יום יש עוד ועוד פיתוחים) ולכל אחד היתרונות והחסרונות שלו אבל שווה לזכור שאיכות התוצאה היא פונקציה של השאלות והבקשות שלכם (והשאלות שאתם מבקשים את הבינה לשאול אתכם).


בנוסף, זכרו לסיים עם גרסה שהיא שלכם, כתובה בשפתכם.

מדובר באחלה עוזר אבל בסוף זה הסיפור שלכם.


בהצלחה!

נועם פיינהולץ




Comments


bottom of page